Technasium O&O

Technasium
ISW Hoogeland biedt leerlingen de mogelijkheid de richting Technasium te volgen. Op het Technasium maak je op een heel praktische manier kennis met techniek en technologie. Doordat je werkt in projecten aan echte problemen/opdrachten ben je straks beter voor­bereid op een studie in de technische richting. Naast extra lessen Onderzoek & Ontwerpen zijn excursies, bedrijfsbezoeken en het geven van presentaties onderdeel van het programma.
Onderzoek & Ontwerpen
Op het Technasium volg je 5 uur in de week het vak O&O, waar je vier projecten op jaarbasis afrond. Voor elk project staat ongeveer 40 uur (8 weken). Diverse bedrijven zijn jullie opdrachtgevers voor de projecten. De samenwerking met bedrijven en het vervolgonderwijs is heel belangrijk op het Technasium. Je merkt dit in de onderbouw omdat het bedrijf jullie zelf de opdracht verstrekt en het product, onderzoek of ontwerp mede beoordeelt. Bij sommige projecten wordt je begeleid door studenten of docenten uit het vervolgonderwijs of worden er practica georganiseerd op de Haagse Hogeschool in Delft.
Om een idee te krijgen van het vak vind je hier ter illustratie een filmpje van de open avond op 7 februari 2012 over het blussen van een brandje.
Het programma
Technasium betekent werken in projecten. We werken aan vaardigheden als onderzoeken en ontwerpen, maar ook samenwerken, plannen, taken verdelen en creatieve oplossingen bedenken zijn vaardigheden die volop ontwikkeld worden. Het vak O&O is een examenvak en kan dan ook tot en met 5 havo en 6 vwo gevolgd worden. Wedstrijden, bedrijfsbezoeken en practica maken onderdeel uit van dit uitdagende programma.
Voorbeeld van een project waar we dit jaar mee zijn gestart is het ontwerpen van de buitenruimte van een woonwijk. De opdrachtgever, Van der Waal en Partners, heeft op het bedrijf zelf de opdracht aan de leerlingen toegelicht. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan en hebben ze de buitenruimte van het Woerdblok in Naaldwijk ontworpen. De leerlingen hebben het Woerdblok bezocht en hebben uiteindelijk op A0-formaat ontwerpen gemaakt over de inrichting van het Woerdblok. Begin november zijn de ontwerpen aan de opdrachtgever gepresenteerd.
Voor wie?
Om voor Technasium in aanmerking te komen, heb je van de basisschool een duidelijk havo of vwo-advies nodig. We kijken echter niet alleen naar je cijfers maar ook naar je motivatie, doorzettingsvermogen en je studiehouding. Een motivatiebrief en een selectiemiddag zijn daarom onderdeel van de selectieprocedure.
De kosten voor het Technasium bedragen €150,- per schooljaar.
Is Technasium echt iets voor jou, schrijf je dan in via het inschrijfformulier. Na inschrijving ontvang je zo spoedig mogelijk een uitnodiging voor de selectiemiddag.
Meer informatie
Wil je het allemaal nog een keer rustig doorlezen? Meer informatie is te vinden in deze folder.